Ping

Kommandona "ping" och "nslookup" är användbara om man ska ta reda på vart en domän pekar eller för att felsöka nätverksproblem.

Ping: Visar till vilken ip-adress en domän pekar till. Det ger dig en ledtråd vart du t.ex. har din hemsida

Nslookup: Berättar vad servern heter

Windows

• Öppna kommandotolken genom att trycka Windows-tangenten på skrivbordet, skriv sedan in  cmd  och tryck på tangenten Enter
  • Nu öppas ett nytt fönster där du skriver  ping domännamnet  och tryck sedan på Enter
  • Nu visas ett resultat med ip-adress dit domänen pekar
  • Med kommandot  nslookup ip-adressen  och tryck på Enter visas servernamnet om det finns något

MacOS

• Tryck på Finder
  • Öppna sedan Terminal: Program > Verktygsprogram > Terminal
  • Nu öppas ett nytt fönster där du skriver  ping domännamnet  och tryck sedan på Enter
  • Nu visas ett resultat med ip-adress dit domänen pekar
  • Med kommandot  nslookup ip-adressen  och tryck på Enter visas servernamnet om det finns något

mood Ja 0
visibility Visningar: 619