Vad är det för skillnad på POP och IMAP?

I ett e-postprogram kan man lägga till ett e-postkonto av olika typer. De två vanligaste typerna är POP och IMAP. Nedan förklarar vi lite kort de båda begreppen.

 

POP

POP innebär att ditt e-postprogram tar hem e-posten och den försvinner från kontot på vår mailserver. Det finns alternativ "spara på servern X antal dagar".

Fördelen är att det inte tar utrymme hos oss då det lätt kan springa iväg om du skickar mycket pdf:er eller hanterar bilder. Viktigt att tänka på är att vi endast kan ta backup på den e-post som ligger på kontot när vår backup körs (varje natt). Se till att du har egen backup på din dator om det  skulle hända något. Du kan heller inte läsa av din e-post via webbmailen då det tas hem till din enhet.

 

IMAP

Om du ansluter ditt konto med typen IMAP innebär det att e-posten ligger kvar på vår mailserver men att din enhet (till exempel mobiltelefon eller dator) tar ner en temporär kopia så du ser vad som finns. Fördelen med detta är att du kan se din e-post från flera olika enheter samtidigt och det finns på vår mailserver där det tas backup varje natt.

Använder du mobil enhet rekommenderas IMAP. Nackdelen är om vi har en driftstörning så kanske du inte kommer åt din e-post just då.


Hjälpte guiden dig?

mood_bad Nej 2
mood Ja 0
visibility Visningar: 1057