Backup

Återställ dina webbhotellsfiler - guide för återställning av filer och databas utan förkunskaper.
Vi går igenom stegvis hur du går tillväga.

Guiden delas upp i tre olika delar, så exempelvis vill du återställa allt då går du igenom hela guiden. Behöver du bara återställa filer så går du bara igenom den biten av guiden. Vill du bara återställa databas då går du bara igenom den biten av guiden.

Observera att denna guide gäller merparten av våra kunder, men om du använder vårt Windowswebbhotell gäller andra backuprutiner och du måste då kontakta oss för backupåterställning.

Så här återställer du filer för webbhotellstjänst

1. Börja med att klicka på knappen backup som du hittar under tjänster och ditt webbhotell.

2. Klicka på knappen "Login to JetBbackup". Du flyttas automatiskt till en ny flik i din webbläsare.

3. Här finns en rad funktioner som vi går igenom nedan.

- 1. Detta betyder att du är inloggad som "mittfina" (i ditt fall kommer ditt användarnamn stå).
- 2. Detta visar hur många backuper som du har tagit, i vårt exempelkonto finns det 6 backuper tillgängliga.
- 3. Home Directory - detta är alla filer.
- 4. Databases - det är alla databaser.

4. Klicka på "Home Directory" för att börja med att återställa alla filer.

5. Här får vi upp en lista på samtliga datum som är tillgängliga att göra en återställning från. I exemplet återställer vi en backup från den 13:e februari 2023. Klicka på den rad som motsvarar den tidpunkt du vill återställa.

6. Här finns det två alternativ, det ena är att bara köra en restore (återställning) på hela kontot (enligt pil 1), vill du däremot återställa enstaka filer så gör du (enligt pil 2). Vi kommer inte att gå igenom återställning av enstaka filer, detta är något som är lite mer för avancerade användare. Vi går vidare genom att klicka på knappen Restore (pil 1).

7. Här ser vi en sammanställning som visar att vi kommer att återställa våra "Hem filer" (Home Dir Files) vilket motsvarar vår webbdata, klicka på "Restore Selected Items" (Återställ valda objekt).

8. Nu ser vi att vi just nu kontaktar Admax molnbackup för att återställa filerna. Notera att detta kan ta tid beroende på hur mycket data som du återställer. Ta en kopp kaffe eller te och gör något annat ett litet tag medan återställningen blir klar.

9. Nu är återställningen klar, och vi kan se att återställningen tog 6 minuter att genomföra, och att statusen nu är "Completed" (Utförd).
Så nu har vi gjort en total återställning av alla filer, och det är nu dags att återställa databasen så vi går vidare i guiden (om du behöver återställa databasen, annars kan du dricka upp ditt kaffe eller te och jobba vidare med hemsidan).

Så här återställer du databaser för webbhotellstjänst

I den här guiden går vi igenom hur du gör en total återställning av en Mysql/MariaDB databas.

1. Börja med att klicka på "Huset" och återgå till menyn där vi började med vår återställning.

2. Klicka på "Databases".

3. Här vill vi återställa databasen mittfina_wp1, men eftersom vi inte vill återställa den från dagens datum så klickar vi på "Choose Other Backup".

4. Klicka i vilket datum du vill ha backup från, i vårt fall så väljer vi 12 Feb 2023 (du kan alltså återställa databaser från andra tidpunkter än dina filer om du vill).

5. Här ska vi nu välja backupen från den 12 Feb 2023, detta gör man genom att t klicka på den. Om det är så att vi skulle vilja återställa flera databaser samtidigt så markerar vi dem enligt bilden.

6. Som bilden visar så har vi markerat databasen mittfina_wp1, klicka sedan på restore.

7. Som ni ser på bilden så visar den nu att vi kommer att återställa en databas, klicka sedan på "Restore Selected Items" (Återställ valt objekt).

8. Nu hämtas backupen från Admax molnbackup, Det här kan ta lite tid beroende på storlek på databasen. Så här kan du ta en paus och göra något annat en liten stund.

9. Nu är databasen återställd. OBS! Om det är så att du INTE har råkat radera hela din databas och har användarna kvar så kan du sluta vid detta steg då användarna redan finns. men för att återställa användare så kan du fortsätta läsa nästa steg nedan, börja först med att klicka tillbaka till huset.

Så här återställer du en databasanvändare för webbhotellstjänst

10. Klicka på "Database Users".

11. Klicka på "Choose Other Backup" markera dom databaserna som har en xx@172.16.200.* (den kan vara olika beroende på vilken server du ligger på) Kolla även att det är rätt användare som du vill återställa. Samma sak här vi måste välja datum. Väljer vi inget datum så kommer den ta dagens backup automatiskt. Detta kommer vi inte visa igen eftersom det har vi visat tidigare i guiden hur man gör.

12. Markera båda användarna enligt bilden och klicka på "Restore".

13. Här ser vi att två användare kommer att återställas, klicka sedan på "Restore Selected Items".

14. Nu kan vi se att användarna är återställda, nu ska filer databas och användare vara återställda från en total katastrof.

Har du frågor så är du välkommen att kontakta oss.

mood_bad Nej 0
mood Ja 12
visibility Visningar: 575