Hackad hemsida

Tyvärr är det inte ovanligt att en hemsida blir hackad om man inte sköter om den. Vi kommer kort beskriva de vanligaste anledningarna till varför man får sin sida hackad, vad man kan göra för att förebygga och vad vi gör.

Vanligaste anledningarna

• Gammal version av CMS (WordPress, Joomla m.fl.).
  • Mindre bra lösenord för ftp/e-postkonton/login/dator.
  • Utsatt hemsida / populärt mål (exempelvis polis, politiskt parti, kommun m.fl.).

Vad gör jag åt min hackade hemsida?

När man råkat illa ut bör man göra något av följande:

• Återställ hemsida från backup där hemsidan inte var hackad.
  • Anlita någon som rensar skräpet och lagar hemsidan.
  • Rensa själv, kräver mer avancerad kunskap.
  • Börja om från början med en ny fräsch sida från grunden.

Hur skyddar jag mig?

För att minska risken att hackas är det viktigt man följer våra goda råd.

• Ha en uppdaterad hemsida, då menar vi inte bild och text utan själva koden.
  • Använd avancerade lösenord till ftp, databas, e-postkonton, datorer.
    • Dåligt lösenord: fido1, personnummer, qwerty123
    • Bra lösenord: 98-s>aswOIG_!, Sv3aR1k3_!
  • Använd inte kod som inte uppdateras (moduler, plugins), uppgradera till nya alternativ.
  • Ge inte ut dator- och e-postaccess till obehöriga.
  • Använd antivirus-skydd i egen dator (Avast, AVG, Malwarebytes m.fl.).
  • Använd inte offentliga datorer (t.ex. hotell och internetcafé).
  • Var försiktig med offentliga nätverk.

Vad gör vi när din hemsida hackats?

Om din hemsida hackats är det ditt ansvar att laga hemsidan. Vi tar inte ansvar för en hackad hemsida. Skulle det vara så att hacket påverkar våra andra kunder kommer vi stänga ditt konto och meddela dig det.

Vi kan hjälpa dig att laga en hackad hemsida mot betalning och kan givetvis bygga ny sida om det krävs.